TEMATSKI TREKINGTematski trekingi vodijo po legendarnih krajih 2.sv. vojne, ki so takrat zaznamovali te kraje. Vodijo tudi po ostankih kulturno zgodovinske (mlini, žage, cerkve in takratno življenje ljudi) in etnološke dediščine (kuhanje žganja in koline). Spoznamo pa tudi prečudovito delo narave (grape, jame, skalne osamelce), ter živalstvo in rastlinstvo.

TREKING PO SLEDEH 2. SVETOVNE VOJNE (DVODNEVNII)

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga prvi dan 8 ur, predviden čas hoje 5 ur, drugi dan skupni čas trekinga 8 ur, predviden čas hoje 5 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka za dvodnevni treking, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka. SPALNA VREČA-ŠE PREVERI
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Od tam bomo zakorakali mimo spomenika padlemu Maharadžu čez viseči most na desni breg Iške. Naprej se bomo povzpeli po prijetni stezi na gornji rob skal, ki kraljujejo nad Iškim vintgarjem. Pot nas bo za kratek čas vodila po robu skal, nato pa se bomo spustili pod skalne stene in po zgornji grofovi stezi nadaljevali do jame Skedence. Od jame bomo nadaljevali pod Kozlovim stenam čez Colnarice do spominskega parka Petelinove doline. Tu bomo zapustili robove Iškega vintgarja in se podali v osrčje mokrških gozdov do gozdarske koče in studenčka Klančarci pod njo. Po prijetni osvežitvi pri studenčku pa jo bomo mimo spomenika ki označuje kraj partizanske relejne kurirske postaje mahnili po ovinkasti gozdni cesti proti Krvavi Peči. Tu bo zaključek prvega dne in sicer v Domu veteranov vojne za Slovenijo, kjer bomo meddrugim tudi povečerjali in prenočili. Naslednji dan nas bo pot zopet vodila v sotesko Iške in naprej proti skalam, ki se bohotijo tokrat nad levim bregom Iškega vintgarja. Po prijetni gozdni poti in kasneje po stezi bomo nadaljevali do Benkota in kasneje do partizanske bolnice Krvavice. Od tu pa se bomo spustili do doma v Iškem vintgarju, kjer bomo sklenili in zaključili našo dvodnevno pot po sledeh 2.sv. vojne.

Treking bo potekal večji del po gozdovih temačnega Mokrca in po grapi osvežujoče Iške. Na njem si bo možno ogledati in o njih tudi nekaj izvedeti legendarne kraje, ki so tako ali drugače krojili usodo prenekateremu udeležencu 2.sv.vojne (Dakijev tabor, Ivanji vrh-kraj brutalnega poboja ranjencev, jamo Skedenca-skrivališče vodstva OF, KPS in GŠ POS med Italijansko ofenzivo, Petelinove doline-taborišče in kraj ustanovitve Šercerjeve brigade, Krvavo Peč-prizorišče večkratnih takratnih spopadov in razstavo osamosvojitvene vojne za Slovenijo, šolsko taborišče ob Zali, partizansko bolnico Krvavice).

TREKING PO SLEDEH 2. SVETOVNE VOJNE (ENODNEVNI)

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 11 ur, predviden čas hoje 8 ur
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Od tam bomo zakorakali mimo spomenika padlemu Maharadžu čez viseči most na desni breg Iške. Naprej se bomo povzpeli po prijetni stezi na gornji rob skal, ki kraljujejo nad Iškim vintgarjem. Pot nas bo za kratek čas vodila po robu skal, nato pa se bomo spustili pod skalne stene in po zgornji grofovi stezi nadaljevali do jame Skedence. Od jame bomo nadaljevali pod Kozlovim stenam čez Colnarice do spominskega parka Petelinove doline. Tu bomo spustili mimo štirne in Kobiljeka do šolskega tabora ob Zali. Od tu pa se bomo napotili v strm klanec do Ustja in naprej po prijetni gozdni poti do Benkota in kasneje po stezi do partizanske bolnice Krvavice. Od tu pa se bomo spustili do doma v Iškem vintgarju, kjer bomo sklenili in zaključili našoenodnevno pot po sledeh 2.sv. vojne.

Treking bo prvi del potekal po robu mokrških gozdov, drugi del pa po robu krimskih gozdov. Na njem si bo moč ogledati in o njih tudi nekaj izvedeti legendarne kraje, ki so tako ali drugače krojili usodo prenekateremu udeležencu 2.sv.vojne (Dakijev tabor, Ivanji vrh-kraj brutalnega poboja ranjencev, jama Skedenca-skrivališče vodstva OF, KPS in GŠPOS med Italijansko ofenzivo, Petelinove doline-taborišče in kraj ustanovitve Šercerjeve brigade, šolsko taborišče ob Zali, partizanska bolnica Krvavice).

TREKING V OBJEMU NARAVNIH LEPOT

Pot je zahtevna.
Skupni čas trekinga 10 ur, predviden čas hoje 7 ure.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev za suhe dele, primerna pohodniška obleka, za hojo po vodi priporočljivi športni copati, rezervna suha oblačila v nepremočljivi vreči, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Najprej se bomo napotili preko mostu po prijetni stezici na vrh Čavca. Iz lepega razglednika se bomo malo nad skalami in malo pod skalami napotili do krasne manjše podzemne jame. Po krajšem ogledu lepo zasigane jame bomo pot nadaljevali pod Kozlovimi stenami čez Colnarice do Petelinovih dolin. Naša pot se bo tu zopet obrnila navzdol proti reki Iški. Svežino vode bomo občutili in okusili pri Vrbci (sotočje reke Iške in Zale). Tu se bomo lahko v miru okopali in skuhali kosilo s priokusom divjine. Po kosilu in krajšem počitku bomo našo pot nadaljevali po vodi mimo Votuga kamna skozi vintgar do turističnega doma, kjer jo bomo tudi zaključili. Treking odlikujejo krasni pogledi po soteski Iške, adrenalinsko vzdušje v bučnem kanjonu Iškega vintgarja, lepoto podzemne jame, neverjetne oblike skalnih osamelcev in nenazadnje povsod opaznega drevesnega kralja Iških skal-avtohtonega Črnega bora. Na tem področju domuje kolonija gamsa-gošarja in prav lahko se zgodi, da ga bomo videli.

TREKING PO OSTANKIH KULTURNE ZGODOVINSKE DEDIŠČINE

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 9 ur, predviden čas hoje 6 ure.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.

Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Takoj na začetku se bomo podali v hrib levega brega reke Iške. Na grebenu nad Orlekom se bomo za kratek čas spustili navzdol do partizanske bolnice Krvavice. Po krajšem ogledu pa jo bomo mahnili nazaj čez greben, skozi Mali gozd do prijetne jase z zapuščeno znamenito Benkotovo kmetijo z bogato preteklostjo. Naša pot se bo nadaljevala preko gozdov Trenka in med razglednimi skalami do Vrbce (sotočja reke Zale in Iške). Tu se bomo osvežili, pogumni pa se boste lahko tudi okopali. Skuhali si bomo tudi okusno gozdarsko kosilo in se malo odpočili. Po kosilu in počitku bomo nadaljevali po desnem bregu reke Iške do mesta z imenom Grabljice. Samo ime pove, da so nekoč tam ustavljali plavljen les s pomočjo umetno narejenih lesenih ovir iz hlodov v obliki grabljic. Za ogled ostankov grabljic bomo prečkali reko in se potem vrnili nazaj na desni breg in nadaljevali ob lepo ohranjeni mlinščici do Pogorele žage in naprej do gostišča Iški vintgar, kjer bomo našo pot zaključili. Treking odlikujejo izredno lepi razgledi po bližnji in daljni okolici nad Iškim vintgarjem. Med samo potjo pa obiščemo veliko ruševin, nekoč še kako dejavnih mlinov in žag. Izvemo pa tudi nekaj podrobnosti o življenju ljudi, ki so tu živeli in delali.

TREKING ETNOLOŠKE DEDIŠČINE

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 5 ur, predviden čas hoje 2,5 ure.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 1 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Proti vasici Gornji Ig nas pot najprej popelje strmo navzgor pod Trebniški grič, nato pot počasi zavije v desno proti vasici G.Ig. Tam si bomo ogledali žganjekuho in tudi poizkusil kanček te dobrote. Po tem se bomo odpravili zopet nazaj v dolino po drugi poti čez Grad. V vasici Iška si bomo ogledali edino delujočo žago Venecijanko v dolini Iške in eno redkih v Sloveniji. Po ogledu nas čaka samo še lepa pot mimo cerkvice sv. Jedrt in Šalove kmetije do brvi kjer bomo prečkali reko Iško in zaključili naš treking Etnološke dediščine. Na trekingu bomo za kratek čas prisostvovali tradicionalnemu staremu načinu kuhanje žganja, ter bili priča zagonu žage Venecijanke in o njej tudi marsikaj izvedeli.

Prijavi se!
 

Na elektronski naslov boš prejel vsa potrebna navodila za dokončanje prijave.

Kdo se lahko udeleži trekinga?

Trekingov se lahko udeleži prav vsak, ki uživa v lepotah narave in se želi spočiti od trenutnega tempa življenja ter napolniti “baterije” za nadaljnje delo.
 

Kaj vse potrebujem za treking?

Za treking potrebujemo pohodniške palice, brisačo, kopalke, energijski napitek 2l ter prigrizke.
 

Kaj ne smemo pozabiti?

Ne smemo pozabiti uživati v vsakem koraku, ki ga bomo naredili