Loading...
Kolesarjenje 2018-08-30T08:52:32+00:00

Kolesarjenje

Vrtenje koles po gozdnih poteh in jasah nad Iškim vintgarjem.

Pot poteka večji del po gozdovih in jasah krimsko – mokrškega hribovja in skrajnih robovih  bloške planote. Na poti se vozimo tudi skozi čudovite  samotne vasice, ki kraljujejo nad grapami Iške in Zale. Med vožnjo se nam ponujajo odlični razgledi po dolini Iške in Zale, pa tudi po vrhovih, ki se bohotijo. Na poti je naš spremljevalec čist in svež zrak.

Naše nepozabne kolesarske poti:

Kolesarska pot je zelo zahtevna. Obvezna oprema: gorsko kolo, primerna kolesarska obleka in obutev , zaščitna čelada, rezervna suha oblačila v nepremočljivi, nepremočjiva vetrovka. Kolo si je možno sposoditi za doplačilo.   Kolesarsko pot bomo začeli pri domu v Iškem vintgarju. Po lahkem spustu do zaselka Mala vas, se bomo napotili v hrib proti Gornjem Igu. Od tu naprej čez Gornje senožeti in Lepe doline, do klimatsko znane Rakitne. Nato bomo zavrteli kolesa v hrib proti Avšniku in se nato v prijetnem spustu vozili po Vidovski planoti. Pri vasici Ravnice pa se bomo spustili v grapo Iške in jo tudi prečkali. Po strmem vzponu bomo prisopihali do Predgozda in se v zavetju gozdov Mačkovca zopet spustili do Krvave peči. Od tu naprej pa v svežini gozdov Mokrca spust do Iga in nato naprej preko Iške vasi, do Iškega vintgarja.  
Kolesarska pot je manj zahtevna. Skupni čas kolesarske ture 4 ure, predviden čas vožnje 2,5 ure. Začetna točka v Krvavi Peči pri Srečotovi hiši odprtih vrat. Obvezna oprema: gorsko kolo , primerna kolesarska obleka in obutev glede na letni čas, zaščitna čelada, rezervna suha oblačila v nepremočljivi vreči, nepremočljiva vetrovka. Priporočljiva oprema: energijski napitek 2l, prigrizki   Kolo si je možno za doplačilo izposoditi.   OPIS: Najprej bomo pedala zavrteli proti severu nad prepadne robove kanjona reke Iške. Nato se bomo zapeljali v samo osrčje mokrških gozdov in preko Mrzlega griča zaobšli vrh 1059 m visokega Mokrca. Na čudoviti jasi pri gozdarski koči, si bomo privoščili malico. Preko travnate jase Gabrovice se bomo spustili do jame Skednenca in si jo z vrha tudi ogledali. Zatem malo dol, malo gor in spet malo dol do prevala med Mokrcem in Kureščkom. Po prijetni asvaltni cesti se bomo nato preko prijaznih samotnih vasic, ki so vgnezdene pod gozdnatim Mokrcem zapeljali nazaj do Krvave Peči. Tu bomo zaključili naše kolesarjenje in se v hiši odprtih vrat okrepčali z domačimi dobrotami. Na tem turno kolesarskem izletu, se bomo vozili 26 km po širnih gozdovih, jasah in samotnih vasicah. Uživali bomo v čudovitih razgledih po kanjonu reke Iške, Ljubljanskemu barju, Kureščku in samemu Mokrcu.
Kolesarska pot je zahtevna. Skupni čas kolesarske ture 9 ur, predviden čas vožnje 4,5 ure Obvezna oprema: gorsko kolo , primerna kolesarska obleka in obutev glede na letni čas, zaščitna čelada, rezervna suha oblačila v nepremočljivi vreči, nepremočljiva vetrovka. Priporočljiva oprema: energijski napitek 2 l, prigrizki Kolo si je možno za doplačilo izposoditi. OPIS: V Lipah bomo kolesa naložili na prikolico (odvisno od števila udeležencev) in se z avtomobili odpravili v eno uro vožnje oddaljeno Bloško planoto. Start kolesarjenja je v vasi Lužarji. Najprej se bomo odpravili peš do bližnjega izvira naše lepotice, rečice Iške. Pot s kolesi bomo nadaljevali proti severu skozi majhne vasice, ki kraljujejo na Rutarski planoti. V zaselku Predgozd se bomo ustavili in si ogledali ostanke antičnega obrambnega zidu Claustra alpium iuliarum, ki je bil v rimski dobi eden od vidnejših gradbenih del v našem prostoru. Nato bomo kolesa pognali po temačnih gozdovih Mačkovca in se ustavili pri jelki (hoji) velikanki. Na poti proti Krvavi Peči se bomo ustavili še pri cerkvici sv. Lenarta in si pod njo ogledali Krvave peči-ne (legenda iz turških časov). V Krvavi Peči se bomo pri hiši odprtih vrat okrepčali z domačo hrano in pijačo, ogledali si bomo tudi muzejsko zbirko vojne za Slovenijo. Nato nas bo čakal krajši cestni vzpon do ostenja Strmica, ki je z 885 mnv tudi najvišja točka našega kolesarjenja z čudovitim razgledom kanjona Iške. Od tu naprej gre naša pot več ali manj samo navzdolj. Ustavil se bomo še v Petelinovih dolinah, ki je spominski park NOB in malo naprej še na robovih Kozlovih sten. Še naprej bomo pedale poganjali v zavetju mokrških gozdov in se spuščali do Iga in naprej do Staj. Tu se bomo zopet ustavili in si ogledali antični nagrobni spomenik Stari dedec, eden redkih v živo skalo vklesanih spomenikov pri nas. Naša pot bo od sedaj naprej potekala samo še po ravnini Ljubljanskega barja do izliva Iške v Ljubljanico.

Prijavite se na kolesarjenje še danes!

Kaj potrebujem za kolesarjenje?

Obvezna oprema: gorsko kolo, primerna kolesarska obleka in obutev , zaščitna čelada, rezervna suha oblačila v nepremočljivi, nepremočjiva vetrovka.
Kolo si je možno sposoditi za doplačilo.

 

Kdo se lahko udeleži kolesarjenja?

Prav vsak, ki zna kolesariti in si tega želi.

Kaj je še zaželjeno?

S sabo vzemite še nekaj adrenalinskega duha in obilo dobre volje.