REKREACIJSKI TREKINGRekreacijski trekingi vodijo po skritih, divjih in prečudovitih predelih, ki nam jih ponuja neokrnjena narava na širšem območju iškega vintgarja. Na naši poti se vidi delo reke Iške in Zale skozi miljon let, ko sta si utirali pot proti ljubljanskemu barju. Svoje pa dodajo vsi pritoki s številnimi slapovi s prepadnimi stenami in osvežujočimi zelenimi tolmuni. Ostanki nekoč delujočih mlinov in žag nam dajo vedeti, da sta bili reki nekoč gospodarskega pomena. Višji predeli vintgarja in celotne soteske in planote, ki kraljujejo nad soteskami nam ponujajo prekrasne razglede po bližnji in dalnji okolici. Začutili bomo tudi utrip samotnih vasic, ki so bile do nedavnega praktično odrezane od civilizacije.

TREKING PO REKI IŠKI

Reka Iška je ena od značilnih razmejitvenih mej med dvema pokrajinama, obenem pa tudi eden od najlepših predelov Slovenije.Treking ponuja poglede na delo reke, ki si je skozi milijone let utirala pot proti Ljubljanskemu Barju. Prisluhne se tudi ruševinam nekoč delujočih mlinov in žag. Hodi se po vodi in deloma tudi po suhem v neprestanem srečevanju z najlepšimi vodnimi "prikaznimi" in ne brez težav skačemo iz kamna na kamen. Na koncu obleka in čevlji niso več brez sledi vode, zemlje in preperelega listja, zato pa občutki letijo z vetrom kot odsevi najčistejše svetlobe. Treking ponuja tudi v divjini pripravljeno kosilo s priokusom divjine...

TREKING PO REKI ZALI

Treking ponuja same lepote narave. Obišče se pet prečudovitih slapov, kjer kristalno čista voda pada skoraj 10 m globoko v tolmune z odsevi nebeških barv. Vsa okolica teh slapov je obdana s krhkim lehnjakom, poraščena z zelenim mahom in barvitimi cvetlicami. V grapi se sreča tudi ostanke nekoč delujočih mlinov in žag. Z malo sreče se vidi prečudovitega ptička - Povodnega kosa. Izpod skal pa nemo opazujejo raki Koščaki. Za ljubitelje brezpotij in graparskega skalolazenja je to srečanje z veličastno naravo, ki brez prestanka prede svojo pripoved o večni lepoti. Treking pa ponuja tudi v divjini pripravljen kosilo s priokusom divjine.

TREKING TREH GRAP

Pot je zahtevna. 2x se prečka reko (brez mostu).
Skupni čas trekinga 11-12 ur, predviden čas hoje 9-10 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki
OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Našo pot bomo pričeli po stezi ob reki Iški do sotočja reke Iške in Zale. Od sotočja pa bomo nadaljevali do idilične vasice Krvava Peč, kjer bomo na hitro obiskali hišo odprtih vrat Sreča Knafeljca. Po okrepčilu se bomo napotili navzdol v našo prvo grapo, kjer bomo prečkali reko Iško. Nato pa se naša pot vzpne na Vidovsko planoto, kjer vlada mir do kamor seže pogled. Na turistični kmetiji pri Ujčevih si bomo privoščili pravo kmečko pojedino. Po okrepčilu pa se bomo podali v drugo grapo, kjer bomo prečkali po zasilni brvi reko Zalo in se potem povzpeli proti prekrasni  planoti z nekoč živo kmetijo Zakotkar. Tukaj bomo lahko občudovali stene nad kanjonom in vrhove mokrškega hribovja. Od tu se bomo po gozdni cesti spustili v  tretjo grapo, kjer bomo pod Traticami prečkali potok Tracah. Pot nas potem vodi do Ustja in naprej preko Dolnjih senožet v Iški vintgar. Na naši poti bomo deležni prekrasnih razgledov, neokrnjene narave in divjine. Začutili pa bomo tudi utrip samotnih vasic, ki so do nedavnega bile praktično odrezane od civilizacije.

TREKING IZ DOLENJSKE NA NOTRANJSKO

Pot je delno zahtevna. 1x se prečka reko (ni mostu).
Skupni čas trekinga 10-11 ur, predviden čas hoje 7-8 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki
OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Pot nas bo vodila ob desnem bregu reke Iške mimo Votlega kamna in naprej proti Krvavi Peči. Obiskali bomo hišo odprtih vrat Sreča Knafeljca in si ogledali njegove izvirne lesene spominske izdelke. Od tam se bomo odpravili na bližnje Krvave pečine in naprej do cerkvice sv. Lenarta. Preko samotnega zaselka Bukovec se bomo spustili do reke Iške, kjer jo bomo pri Črnem potoku tudi prečkali. Po kratki osvežitvi v rečnem tolmunu se bomo povzpeli na Osredek in se preko Mikičkonca spustili v Vrbco in naprej proti Iškemu vintgarju.. Nekje na polovici naše poti si bomo pripravili kosilo z priokusom divjine. Reka Iška je ena od značilnih razmejitvenih mej med dvema pokrajinama, obenem pa tudi eden od najlepših predelov slovenskih naravnih lepot.

TREKING IZ VIDOVŠKE NA RAKIŠKO PLANOTO

Pot je delno zahtevna. 1x se prečka reko (zasilna brv).
Skupni čas trekinga 10-11 ur, predviden čas hoje 7-8 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Naš treking bomo pričeli po stezi ob reki Iški mimo Grabljic do sotočja reke Iške in Zale. Po krajšem počitku se bomo povzpeli v vasico Osredek in tam obiskali turistično kmetijo pri Ujčevih. Naprej se bomo napotili mimo gojitvene obore z mufloni in jeleni. Nato se bomo spustili v kanjon reke Zale in jo po zasilni brvi prečkali. Pot bomo nadaljevali preko planote Zakotek v Rakitno. Od tam pa v hladu gozda preko Ustja nazaj v Vrbco. Tukaj se bomo imeli možnost ponovno osvežiti v eni od rek. Nato nas čaka samo še prekrasna pot ob reki Iški do Iškega vintgarja. Vidovska planota je najsevernejši podaljšek Bloške planote, ki nudi prekrasne poglede preko Iškega vintgarja v ljubljansko kotlino. Rakitniška planota pa je širše znana po izredno ugodni zdravilni klimi.

TREKING ČEZ KUREŠČEK

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 10h 30-12h 30 ur, predviden čas hoje 8 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Najprej se bomo napotili proti brvi in prečkali reko Iško. Nato se bomo podali v svežini gozda po Partizanki do Sivih dolin in naprej do Podpotja in Kureščka. Tam se bomo na kratko okrepčali v planinskem domu in si ogledali romarsko cerkvico Marije kraljice miru, ki je ena najbolj obiskanih v Sloveniji. Pot nas bo nato vodila po južnem obronku mokrškega gozda vse tja do Krvave Peči. Tam nas bo v hiši odprtih vrat pričakal prijazni domačin Srečo Knafelc. Pri njem se bomo okrepčali z domačim kosilom na žlico. Naprej se bomo podali v rahlem spustu Iški vintgar do sotočja reke Iške in Zale, kjer se bo možno pošteno osvežiti v kristalno čisti vodi. Potem nas čaka samo še dobro uro hoda ob reki Iški do naše naše izhodiščne točke v Iškem vintgarju. Cel treking bo potekal v svežini in divjini gozda. Kurešček pa je bila pomembna signalna točka v času turških vpadov v naše kraje.

TREKING SLAPOVI OPEČNIKA

Pot je zelo zahtevna. 1x se prečka reko (brez mostu).
Skupni čas trekinga prvi dan 2h30 -3 ure, predviden čas hoje 2h 15. Drugi dan skupni čas trekinga 10-11 ur, predviden čas hoje 8h.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev za suhe dele, primerna pohodniška obleka, za hojo po vodi priporočljivi športni copati, rezervna suha oblačila v nepremočljivi vreči, nepremočljiva vetrovka,
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Pot bomo pričeli ob desnem bregu reke Iške do Vrbce. Od tam se bomo podali do majhne podeželjske vasice Osredek, kjer bo v turistični kmetiji Pri Ujčevih zaključek prvega dne. Drugi dan se bomo ob 07h napotili čez grapo Črnega potoka do vasice Lešnjake , naprej čez vasico Tavžlje in Ravne. Od tam pa se bomo ponovno spustili v grapo, vendar tokrat v grapo potoka Opečnik. Od tu naprej pa se po brezpotju in po sami vodi Opečnika spustimo mimo prekrasnih slapov do reke Iške. Po kratkotrajni hoji po reki Iški se bomo podali na nasprotni breg proti jami Kevdrc. V njeni notranjosti si bomo ogledali izvir Stari bukovec. Nato nas bo pot vodila naprej proti Krvavi Peči. Pri hiši odprtih vrat bomo imeli kosilo na žlico in si ogledali domače izvirne spominke. Naprej se bomo podali v rahlem spustu Iški vintgar do sotočja reke Iške in Zale, kjer se bo možno pošteno osvežiti v kristalno čisti vodi. Potem nas čaka samo še dobro uro hoda ob reki Iški do naše naše izhodiščne točke v Iškem vintgarju. Treking nas bo očaral z prekrasno in divjo grapo Opečnik. Jama Kevdrc pa nas bo pričakala z pozitivno energijo, ki jo oddaja. Svoje pa bodo dodale podeželjske majhne vasice, kjer se domačini še vedno preživljajo z kmetijstvom in gozdarstvom.

TREKING TREH KOTLOV

Pot je delno zahtevna. Skupni čas trekinga prvi dan 10-11 ur, predviden čas hoje 8 ur.
Drugi dan skupni čas trekinga 2h 30, predviden čas hoje 1h 45.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke, brisača, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Pot bomo pričeli po planinski poti proti Dolnjim senožetim in naprej po gozdni cesti proti osamljeni in zapuščeni kmetiji Benko. Od tam naprej preko zaselka Ustje proti klimatsko znani Rakitni. Po kratkem počitku se bomo spustili iz rakitniške planote mimo klimatskega zdravilišča v sotesko Zalo. Po lepi gozdni poti ob reki Zali bomo nadaljevali vse tja do slapiča Kotel. Tukaj si bomo vzeli čas in pripravili okusno kosilo v naravi, ter se osvežili v prekrasnih naravnih kotličkih. Po kratkem močvirnatem svetu se bomo napotili proti vasici Sv.Vid, naprej v vasico Rudolfovo in Lešnjake. Nato se bomo spustili v grapo Črnega potoka, ga prečkali in se potem vzpeli v vasico Osredek na obronku Vidovske planote. Pri turistični kmetiji Pri Ujčevih bomo pojedli pristno domače kmečko večerjo in se v prijetni sobici z kmečko pečjo poveselili, ter potem prenočili v večposteljnih sobah. Po podaljšanem jutranjem spanju in domačem zajtrku se bomo ob 09h podali proti Iškem vintgarju in naprej do gostišča Iški vintgar. Treking nas pelje preko dveh prekrasnih in razglednih planot, nas popelje po dveh grapah in nam nudi osvežitev v naravno izdolbenih kamnitih strukturah in sprostitev v turistični kmetiji Pri Ujčevih

TREKING 2X1100m

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 8-9 ur, predviden čas hoje 6 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Najprej se bomo napotili po prekrasni poti ob reki Iški do sotočja reke Iške z Zalo. Po dveh zasilnih brveh bomo prečkali najprej reko Iško in nato reko Zalo. Od tu naprej pa nas čaka vzpon proti Ustju, kjer nas pričakajo prekrasni razgledi Vidovske planote, mokrškega hribovja, soteske Zale in Iškega vintgarja. Potem, pa nas svežina gozdov potegne v svojo notranjost in po kratkotrajnem spustu pridemo do nekoč naseljene osamljene kmetije pr´Micki. Tukaj si bomo privoščili in si pripravili okusno kosilo pripravljeno v naravi, se osvežili z vodo iz izvirčka pod kmetijo, ter potem nadaljevali po krasni gozdni cesti proti Dolnjim senožetim in naprej do našega prvega 1106-čaka Malinovca. Po kratkem predahu, pa se bomo napotili osvojiti po brezpotju še drugega 1107-čaka KRIM-a. Po obisku v planinski koči nas čaka samo še spust v Iški vintgar, preko male vasice Gornji Ig. Treking nam nudi krasne raglede, tako na že opisane kraje, kot tudi na celotno ljubljansko kotlino z Ljubljano, v ozadju Julijske alpe z glavnim Triglavom, ter Kamniško Savinjske alpe z Kamniškim sedlom.

TREKING 2x1000m

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 8-9 ur, predviden čas hoje 6 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke in brisača (v poletnem času), energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Od tam se bomo najprej podali ob desnem bregu reke Iške nizvodno do Šalove kmetije in naprej do bližnje cerkvice Sv. Jedrt. Nadaljevanje nas čaka po Evropski pešpoti E-6 do Zaluž. Od tu pa se bomo počasi začeli vzpenjati proti vrh Mokrca 1059 mnv. Na enem od dveh vrhov si bomo privoščili zasluženo kosilo pripravljeno v naravi. Po brezpotju bomo nadaljevali proti drugemu 1039-čaku V.Malinjek. Nato se bomo spustili navzdol proti prepadnimi stenami ki se bohotno vijejo nad Iškem vintgarju in naprej mimo Štirne vse tja do Vrbce, kjer se združita reki Iška in Zala. Sveži rečni tolmuni nam bodo ponujali osvežitev in počitek. Na našem nadaljevanju poti si bomo ogledali Votu kamen, eno izmed največjih naravnih znamenitosti v tem delu. Od tukaj pa nas čaka še eno uro hoda do konca trekinga. Treking v glavnem poteka v svežini in divjini gozdov. Mokrcov vrh ovit v oblake je značilni predhodni pokazatelj slabega vremena, kot domačini pravimo ,,ima kapa-dž bo,, .

TREKING PO GAMSJIH STIČINAH

Pot je zahtevna.
Skupni čas trekinga 11-12 ur, predviden čas hoje 8-9 ur.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev za suhe dele, primerna pohodniška obleka, za hojo po vodi priporočljivi športni copati, rezervna suha oblačila v nepremočljivi vreči, nepremočljiva vetrovka
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, kopalke in brisača (v poletnem času), energijski napitek 2 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Pot nas vodi ob reki Iški vse do Šalove kmetije. Pred kmetijo se bomo povzpeli v klanec vse tja do sten, ki se pričnejo nad vstopom v Iški vintgar. Pot nas vseskozi vodi po zgornjih robovih skal ďż˝avca, Kozlovih sten, Lanďż˝i vrha in Tolste peči. Od tu pa se bomo pričeli spuščati preko Kobiljega hrbta in glave do reke Iške. Nadaljevanje trekinga bo delno ob vodi delno po vodi. Tu si bomo tudi pripravili okusno kosilo s pridihom divjine. Po kosilu pa nas čaka krasen predel poti ob reki Iški, vse tja do naše izhodiščne točke v Iškem vintgarju. Pogled iz roba sten na smaragdno zeleno in čisto reko Iško vam bo še posebej ostal v spominu. Prav tako pa tudi čudovit pogled na Krim, Kamenico, Zakotek in Osredek. V daljavi pa na Slivnico nad Cerknico in dominantni 1796 m visoki Snežnik. Če nam bo sreča naklonjena pa bomo lahko videli tudi avtohtonega gamsa gošarja …vse to nam nudi treking po gamsjih stičinah.

TREKING NA GORNJI IG MIMO BOLNICE KRVAVICE

Pot je delno zahtevna.
Skupni čas trekinga 4-5 ur, predviden čas hoje 3 ure.
Obvezna oprema: primerna pohodniška obutev in obleka, rezervna suha oblačila, nepremočljiva vetrovka.
Priporočljiva oprema: pohodniške palice, energijski napitek 1 l, prigrizki

OPIS TREKINGA:
Zbor 15 min pred odhodom na parkirišču pred gostiščem Iški vintgar. Takoj na začetku nas pot popelje v klanec mimo zanimivo oblikovanega črnega bora. Na grebenu Orleka se bomo rahlo spustili do partizanske bolnice Krvavice. Po ogledu partizanske bolnice se vrnemo na greben Orleka in nadaljujemo pot v rahlem kratkem vzponu do Dolnjih senožet. Od tukaj pa nas bo peljala gozdna cesta do male vasice Gornji Ig. Tam si bomo ogledali cerkvico sv. Lenarta in partizansko grobnico. Po kratkem počitku se bomo napotili po prekrasnem in strmem spustu vse tja do naše izhodiščne točke v Iškem vintgarju. Bolnica Krvavice pa nas bo pripeljala vsaj delček v čas 2. svetovne vojne in takratno življenje v njej. Sama pot nas iz začetnega hladu in svežine popelje do sončnih travnikov, ki se nahajajo v srednjem delu poti proti idilični vasici Gornji Ig. Treking je kratek in je primeren tudi za manj fizično pripravljene udeležence.

Prijavi se!
 

Na elektronski naslov boš prejel vsa potrebna navodila za dokončanje prijave.

Kdo se lahko udeleži trekinga?

Trekingov se lahko udeleži prav vsak, ki uživa v lepotah narave in se želi spočiti od trenutnega tempa življenja ter napolniti “baterije” za nadaljnje delo.
 

Kaj vse potrebujem za treking?

Za treking potrebujemo pohodniške palice, brisačo, kopalke, energijski napitek 2l ter prigrizke.
 

Kaj ne smemo pozabiti?

Ne smemo pozabiti uživati v vsakem koraku, ki ga bomo naredili