VESLANJEZaveslajte z nami in si oglejte neokrnjeno naravo z vodne gladine!

Brez vode ni življenja. Želimo jo očuvati, okusiti, želimo si jo podrediti, ima svoje zakone in zahteva spoštovanje. Ena od lepih vezi med človekom in vodo je veslanje. Tiho drsenje čolna, zamolkli udarci vesel, vonj svežine, ptice, ribe, želve in tok, ki odnaša težke misli….Ustavite se in si oddahnite od napornega vsakdana in norega tempa življenja ter se nam pridružite na veslanju po skrivnostnih lepoticah Ljubljanici, Bistri in Iščici, kjer boste lahko nemoteno opazovali prelepo naravo in živalski svet ob reki in v njej ter pozabili na vse skrbi.

Prav na pragu glavnega mesta Slovenije, le nekaj korakov od zadnjih mestnih ulic se razprostira Ljubljansko barje. Dobrih 150 km² močvirne ravnice zaznamuje neskončen mozaik travnikov, njiv, mejic, jarkov in rečic.
Skoraj obkroženo z avtocestami, barje v hitečem popotniku ne vzbudi posebnega zanimanja. Le kaj je lahko posebnega v pokrajini, ki se dotika velemesta in ima za povrh ime, povezano z močvirjem. Toda, kogar pot zanese v notranjost, bo prijetno presenečen. Kot da je črna barjanska zemlja posrkala mestni hrup in trdovratna barjanska megla odčarala  navzočnost človeka  v teh krajih. Čeprav je ljubljansko barje s svojimi neutrudnimi posegi soustvaril človek, oči radovedneža hitro pretenta neskončno zelenilo. Njegova ušesa pa zapolnijo pesmi ptic, brenčanje žuželk, oglašanje žab in rahlo žuborenje počasi tekoče vode. Kolesje vsakdanjika se ustavi.

Če hočete to kolesje ustaviti tudi vi, se nam pridružite v veslanju  po reki sedmih imen – Ljubljanici ali pa skrivnostno čarobni Iščici in Bistri. Veslanje je kot safari, kjer boste lahko opazovali divje živalstvo v, na in ob reki.

Veslaške ture:

    Bistra – Podpeč (Ljubljanica)
    Vrhnika – Podpeč (Ljubljanica)
    Podpeč – Tromostovje – Zmajski most – Špica (Ljubljanica)
    Ig – Ljubljana (Iščica)

Nekaj malega o reki Bistri…
Bistra je povirni pritok reke Ljubljanice, ki izvira v bližini kartuzijanskega samostana Bistra v istoimenskem naselju v bližini Vrhnike. V izvire Bistre se steka voda neposredno iz Cerkniškega jezera in Rakovega Škocjana, za razliko od izvirov Retovje in Močilnik, kamor se steka ponorna voda iz bližjih ravnic Planinskega in Logaškega polja.
Reka Bistra se počasi vijuga po obrobju Ljubljanskega barja vse do izliva v Ljubljanico. Je tipično kraškega značaja, s kristalno čisto vodo, ki se počasi pretaka od okljuka do okljuka.
Med izvire Bistre sodijo:

    trije povirni kraki reke v samostanskem območju
    Zupanov izvir, skupina majhnih izvirov 100m ob cesti proti Borovnici
    Trebinja, tudi Galetov izvir (skupina izvirov)
    Pasji studenec
    Ribičev studenec

Nekaj o Iščici….
Iščica, tudi Ižica, je reka, ki izvira v naselju Ig na Ljubljanskem barju. Kot desni pritok se pri Črni vasi izliva v Ljubljanico.
Iščica je značilna reka Ljubljanskega barja s kraškim izvirom in majhnim padcem. Ima stalno vodo v višini od 0,5 do 1,5 m in je bogato porasla z makrofiti vse od izvira do izliva v reko Ljubljanico.

Ljubljanica je reka v osrednji Sloveniji, v južnem delu Ljubljanske kotline, desni pritok Save. Izvira iz več kraških izvirov v bližini Vrhnike, prečka celotno Ljubljansko barje, teče skozi mesto Ljubljana in po južnem robu Ljubljanskega polja ter se pri naselju Podgrad izliva v Savo. Njeno kraško zaledje je veliko obsežnejše in sega daleč na jug v dinarskokraški svet, vendar njegova površina ni natančno določena, saj se zaradi krasa površinska razvodnica ne sklada z zračno.
Večji levi pritoki so Bela, Podlipščica, Mali graben in Gradaščica.  Večji desni pritoki so Ljubija, Bistra, Borovniščica, Iška, Ižica, Gobovšek in Besnica.
Strugi Ljubljanice od izvirov do Špice v Ljubljani in pritoka Ljubije sta zaradi izjemnih arheoloških, zgodovinskih in kulturnozgodovinskih lastnosti razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

To je bilo nekaj skromnih podatkov o čudovitih rekah, po katerih veslamo in se prepuščamo užitkom.
 

Prijavi se!
 

Na elektronski naslov boš prejel vsa potrebna navodila za dokončanje prijave.

Kaj potrebujemo s sabo?

Na veslaških turah potrebujete lahka oblačila in obutev, primerna letnemu času, kopalke, mazilo ali sprej za zaščito pred mrčesom, pokrivalo za glavo, rezervna suha oblačila in obutev in vsaj 1liter energijskega napitka. Priporočamo lahke rokavice in brisačo.
Mi pa vam zagotovimo kajak, veslo in plavalni jopič.

Kdo gre lahko na veslanje po rekah?

Prav vsak, ki si želi oddahniti in spočiti od napornega tempa življenja. Lahko je začetnik ali pa izkušen veslač. Tudi starostne omejitve navzgor ni. Otroci pa naj bi bili stari vsaj 12 let.
 

Kaj je dobrodošlo?

Veliko dobre volje!